Edukacija

   U riječniku stranih riječi piše za hobi da je to : “posao kojim se tko bavi iz vlastitog zadovoljstva, a ne po dužnosti “, znači da je akvaristički hobi zabava te ne smije biti shvaćena kao datum do kojeg se mora nesto riješiti ili se baviti s njom pod nekim stresom te strahom da ćemo nešto pogriješiti. Drugim riječima moramo je shvatiti kao razbibrigu koja nas odmara.

 

Akvariji su kao magneti koji nas privlače, mali otoci prirode u našim kućama te svi koji akvaristiku odaberu za svoj hobi sigurno su fascinirani prirodom, tako da možda u nemogućnosti da posjetimo prave koraljne grebene odlučujemo si sagraditi jedan u našem dnevnom boravku !

Nemojte misliti da je to lako ali uz malo truda i puno strpljenja sve je moguće, napominjem treba strpljenja  jer je to glavna osobina uspješnih akvarista, naročito morskih !

 

Naravno tu je i financijska strana koje mnoge zabrinjava, ali ako se sve dobro isplanira te se ne kupuje ono što ne treba i što nije kvalitetno (mnogo neprovjerenih jeftinih kineskih proizvoda na tržištu ), to se naročito odnosi na životinje koje nisu u stanju preživiti u akvariju, onda se može reći da je morska akvaristika skup “sport”, ali na kraju pristupačan svima. Da bi se malo razvedrili ovo je definicija za morsku akvaristiku na koju sam slučajno naišao na webu : “Akvaristika je učenje o nestajanju novca uz pomoć staklene kutije pune vode “ .

Nemojte se obeshrabriti ali iz iskustva vam mogu reći da sam nakon nekoliko mjeseci od puštanja u rad mog prvog morskog akvarija shvatio da sam postao“ovisnik”.Nema drugog izraza za taj osjećaj, a i vi koji sada čitate ove redove ako već niste onda ćete ubrzo postati.

Lijepota morskog svijeta, neizmjerno zadovoljstvo otkrivanja novog života u Vašem akvariju, pa čak i sati razmišljanja kako potrošiti manje, a kupiti kvaliteno, dio su draži morske akvaristike ! 

Koliko toga ćemo otkriti sve zavisi od nas, ali smatram da zadovoljstvo raste sa znanjem ! Oni koji budu slijedili svoju znatiželju  za učenjem biti će sigurno nagrađeni prelijepim morskim akvarijem u svojoj kući.Ne smijemo zaboraviti  nivažnost uvođenja naše djece u ovaj predivni hobi. Jedino tako će naš hobi imati svijetlu budućnost.

Nadamo se da će vam ove stranice našeg sajta pomoći da spoznate nove horizonte današnje morske akvaristike, te možda slijedeći naše preporuke te koristeći naša iskustva i Vi ćete jednog dana pridonijeti razvoju morske akvaristike kod nas i šire.     

 

 Ugodna zabava i ne zaboravite :

“Keep on reefing” i ne zaustavljajte se na prvom problemu.

Budi strpljiv, analiziraj, razmisli, te riješi problem !   

 

 Mirko Belošević

 “CROREEF” osnivač

O NAMA

Copyright © CROREEF